ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE

Home

ROMANS

De romans van Roel Richelieu van Londersele worden uitgegeven bij uitgeverij Atlas Amsterdam .

DE OVERTOCHT
(1995)

 

Victor Van Londersele is een Vlaamse jongen van zestien in het België van rond de eeuwwisseling. Hij groeit op in een klein plaatsje vlak bij Aalst. Iedereen werkt daar in de fabriek en Victor beseft al snel dat zijn toekomst in dat uitzichtloze arbeidsleven zal liggen als hij geen actie onderneemt. Het grauwe, armoedige bestaan wordt voor hem alleen opgeluisterd door de kleurrijke figuur van Omer de Gazet, een man met verhalen over verre streken en vreemde gebeurtenissen.

Voor Victor wordt duidelijk dat er maar één uitweg is: Amerika. Op een dag komt zijn grote kans, hij kan via Antwerpen meevaren naar Liverpool. In die Engelse stad wachten de grote transatlantiekers. Tussen de dekken met de luxueuze verblijven, restaurants en salons van de rijken en de snikhete machinekamers en opslagplaatsen vervoeren deze machtige varende paleizen de avonturiers, gelukszoekers en kanslozen op hun weg naar betere tijden.

Over De overtocht:

« De overtocht is meer van een mooi gestileerde, goed geschreven roman. »
- NRC Handelsblad

« De overtocht geeft een interessant tijdsbeeld en maakt indruk door een sobere manier van vertellen. [...] Een bijzonder debuut. »
- Inez van Eijk, Trouw

De vriend van Vesalius
(1997)




Drie hoofdpersonages gaan in het hallucinerende decor van de zestiende eeuw op zoek naar zichzelf. Die zoektocht brengt hen steeds op de grens tussen eenzaamheid, vriendschap en liefde.

Riet is een knettergekke vrouw die streeft naar onafhankelijkheid in een eeuw die dat de vrouw niet toelaat.

Dries van Malder is een telg uit een avonturiersfamilie van zeelui en verhalenzangers. Als chirurgijn-kok ontmoet hij de mensen op hun slechtste en beste momenten.

Andreas Vesalius, een van de eerste moderne artsen, moet niet alleen afrekenen met het onbegrip dat elke vernieuwer tegenwerkt, maar ondervindt vooral de onvoorstelbare grillen van het lot en de haat van zijn jaloerse collega's.

Roel Richelieu Van Londersele heeft veel oog voor het dagelijkse leven van de zestiende eeuw, een leven waarin het grappige en het dramatische vaak zijn verstrengeld.

Hij verweeft zijn thema's met de sappige vertelkunst van de verhalenzangers uit die tijd.

Reis naar mijn vader
(2018)



Robbert Van Lierde is de zoon van een kleine sigarenfabrikant die moeilijk het hoofd boven water kan houden. Robberts moeder had zich een betere toekomst ingebeeld en ze werkt haar onvrede uit op de 6-jarige Robbert, terwijl haar drie andere kinderen buiten schot blijven. Hoe harder de moeder wordt, hoe meer Robbert naar de steun van zijn vader hengelt, maar de vader werkt 18 uur per dag en heeft geen tijd voor een vaderrol. Robbert groeit op, probeert zijn moeder te plezieren, maar ze wijst hem af. Hij probeert mooie momenten met zijn vader te sprokkelen, maar het steekspel met zijn moeder domineert zijn leven. Er rest hem alleen de ambitie haar te bewijzen dat hij iemand is.
Als de vader ziek wordt en het fabriekje wordt gesloten, verhuizen ze naar het ouderlijk huis van de moeder. De moeder lijkt te ontdooien of is dat slechts een momentopname?

Roel Richelieu Van Londersele heeft naam gemaakt als dichter en was de eerste Gentse stadsdichter.  Hij is ook stichter-redacteur van www.hetgezeefdegedicht.be, maar eerder verdiende hij zeker al zijn sporen als romanschrijver:

Over Reis naar mijn vader:

'Van Londersele heeft stijl.'  De Morgen

' Van Londersele bouwt zijn plot meesterlijk op en besteedt zorgvuldig aandacht aan de karakters van zijn personages'   Metro

 
BIO
STADSDICHTER
GEDICHTEN
ROMANS
TRILLERS
POEZIE OP STRAAT
POEZIE IN VERTALING
OPTREDENS
WORKSHOPS
RECENTIES & PERS
CONTACT